2021. Január 26. Vanda, Paula nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Speciális hallásjavító műtét

Veleszületett és szerzett kétoldali súlyos fokú hallássérült gyerme-kek kaptak esélyt a hallásra a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika fülsebész orvosai és varsói kollégáik által augusztusban, vala-mint októberben végzett műtétek révén. Az operációk fontos mér-földkövek a hazai belső fül implantáció történetében.


Hazánkban elsőként a Debreceni Egyetemen ültettek be dán fejlesztésű cochleáris implantátumot – tájékoztatott a klinika igazgatója, dr. Rezes Szilárd Gyula. A cochlea a belső fül egyik részének, a csigának a latin megnevezése. A természetben élő csiga házára emlékeztető formájú szervben lévő szőrsejtek, a hallás érzéksejtjei, a hanghullámok hordozta hangenergiát elektromos impulzusokká alakítják, melyek a hallópálya idegsejtjein keresztül érik el az agy hallásért felelős kérgi részét. A szőrsejtek hiánya esetén a csiga kanyarulataiba vezetett (implantált) elektróda segítségével mesterségesen válik a hallópálya ingerelhetővé. Ez a hallásjavító eszköz a cochleáris implantátum. Az implantátum két részből áll, egy külső és egy belső egységből. A belső egységet a fül mögé, a koponyacsont és a skalp közöt-ti „zsebbe” műtétileg helyezik el, s ahhoz kívülről egy mágnes segítségével tapad a hajas fejbőrön a külső egység. A külső egység, a beszédprocesszor dolgozza fel a külvilágból érkező hangokat, majd juttatja el a bőrön keresz-tül a belső egységhez, amely a csigába helyezett elektródán át ingerli a hal-lópályát, ezáltal váltva ki hallásélményt.

Ellenálló eszköz

Az újonnan alkalmazott eszköz előnye, hogy igen ellenálló, cirkónium-titánium ötvözetből készült, így sérülésének, törésének jóval kisebb az esélye, mint a pusztán titániumból készült társaié – tudtuk meg dr. Rezes Szilárd Gyula igazgatótól. – Különösen fontos ez apró gyermekek esetében, akinek fejét és így a beültetett eszközt életkorukból adódóan gyakrabban és könnyebben érhetik ütések. Az új eszköz másik nagy értéke a processzorban alkalmazott modern hangfeldolgozási technológia, ami zajos környezetben is jó hallást tesz lehetővé. További előnye, hogy kis mérete miatt kisebb műtéti metszést és beavatkozást tesz szükségessé, így a kisebb sebészi „láb-nyom” révén jóval kevesebb esetleges műtéti szövődménnyel kell számolni.

Hallástanulás

A műtéti beavatkozás azonban a halláshoz vezető hosszú úton csak az első lépés. Éveken át tartó hallástanulás és tanítás követi, melyek során beszédértés, és erre építve érthető beszéd képesség fejlődik ki. A gyermekek rendszeresen visszajárnak a klinikára, ahol szakemberek (fülész orvos, audiológus, fizikus, logopédus) folyamatos segítségét kapják. A hallástanulásban emellett kiemelten fontos a támogató családi, iskolai és baráti környezet szerepe, hiszen a hétköznapi helyzetekben, a mindennapi készülék használat mellett tanulnak meg végül érthetően hallani – mondta el az igazgató.A cochleáris implantációs program már több évtizedre tekint vissza a debreceni Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikán, számos beülte-tést végeztek ez idő alatt, de a modern, dán berendezéssel az augusztusi volt az első operáció.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.