2020. Szeptember 30. Jeromos nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Ritka betegség az érgyulladás

A vasculitisek, más néven érgyulladások olyan ritka megbetegedések, amelyekben az ütőerek érfalában gyulladásos elváltozások vannak.


Az érgyulladások kialakulásának pontos okait és mechanizmusait nem ismerjük minden részletükben. Ám tudjuk, hogy az érfal gyulladásának következtében az érfal sérül, és ennek következtében érfali tágulat, úgynevezett aneurizma jöhet létre. Ennél súlyosabb esetekben pedig az érfal megrepedhet, és vérzés léphet fel. Más esetekben – az erek belső részének megvastagodása miatt – gyulladásos alapon kialakuló érszűkület és érelzáródás jön létre. Ennek következtében az erek ellátási területének oxigénhiánya lép fel. Ez az adott terület elhalását, infarktusát okozhatja. Előfordul, hogy csak egy szerv erei gyulladnak be, de a legtöbb esetben az érgyulladás generalizált, így több szerv hasonló méretű erei érintettek.

Izomfájdalom, fertőzés

Mivel bármelyik ér, bármely szerv érintett lehet, így szinte bármilyen tünetben megnyilvánulhatnak a vasculitisek. Mégis, a leggyakrabban érintett szervek, amelyekben az érgyulladás tünetei megjelennek: a bőr, a vese, az ízületek, az orr, orrmelléküreg, a tüdő és a szem. Az érgyulladásokáltalános tünetei pl.: láz, fogyás, fáradékonyság; izomfájdalom, bőrtünetek; ízületi gyulladások, különböző fül-orr gégészeti, valamint tüdőgyógyászati kórképek, vesebetegségek tünetei.
Megkülönböztetjük a nagy, a közepes ereket érintő betegségeket,és a kisér-vasculitiseket. Amultifaktoriális, genetikai fogékonyságon kívül környezeti hatások is okai lehetnek: fertőzések, vírusok, UV-sugárzás, különféle gyógyszerek, daganatok. Gyakran fordul elő érgyulladás-szisztémás autoimmun betegségekhez, illetve májgyulladáshoz(hepatitis) társulva is. A betegség bármely életkorban kialakulhat.

Szövettani mintavétel, kezelés

A diagnózis felállítása a klinikai kritériumtüneteken, vérvételi eredményeken, valamint képalkotó vizsgálatok eredményein alapszik. A legtöbb esetben nem kerülhető el a szövettani mintavétel. Ez igazolhatja az erek gyulladásos elváltozásait. Továbbá részletes anamnézis-felvétel, fizikális vizsgálat, immunológiai, vírusszerológiai tesztek, mellkas röntgen, szükség esetén CT-, vizeletvizsgálat, illetve az érfestés, az angiográfia tartoznak a rutin vizsgáló eljárások közé. A másodlagos eredet kizárására sok esetben el kell végeznünk különböző daganatok kereséséhez szükséges vizsgálatokat is.
A betegségnek vannak enyhe formái, amelyekben a tünetek gyorsan, akár kezelés nélkül is megszűnhetnek, ha a kiváltó okot, például egy gyógyszert elhagyunk. Jóval ritkábban viszont súlyos, akár halálhoz is vezető kórképpel állunk szemben. Ilyenkor életfontosságú szervek erei érintettek, és a betegség gyors felismerése és hatékony kezelése elengedhetetlen. Az autoimmun kórformák esetében a kezelés egyik fő formája a szteroidok alkalmazása. Ezt gyakran hónapokon keresztül szükséges adni, vállalva az esetleges mellékhatásokat. A fertőzésekhez társuló vasculitisek, pl. hepatitis esetében a szteroid mellett vírusellenes szerek is szükségesek. A szteroidok mellé immunmoduláns gyógyszereket is adhatunk. Súlyos vese- vagy tüdőérintettségben úgynevezett plazmaferezis, plazmacserekezeléseket végzünk, ilyenkor a betegek intenzív osztályos megfigyelést igényelnek. A több szervi érintettségű betegek kezelése általában immunológiai centrumban történik. Néhány esetben pár nap vagy hét alatt megszűnnek a tünetek, más esetekben hónapok kellenek a betegség „nyugalomba", inaktív fázisba kerüléséhez. Autoimmun formákban a tünetek a kezelés felfüggesztés e után visszatérhetnek, ezért a betegek gondozása éveken át szükséges.


Dr. Griger Zoltán
adjunktus
Klinikai Immunológiai Tanszék
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.