2020. Április 06. Vilmos, Biborka nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Amit az allergiás nátháról tudni kell

Vége a télnek, nyílik a természet, a korán virágzó fák közül a mogyoró, éger és a barkás fák pollenjeivel köszönt be a tavasz. Ez az év első pollenszezonja.


Hazánkban jelentősebb az április végétől júliusig tartó fűpollenszezon, már tartósabb és klinikailag súlyosabb tüneteket okoz. Kiemelten súlyos problémát jelent augusztustól késő őszig a gyomnövény parlagfű, mely a harmadik fő pollenszezon. Parlagfűvel szinte az egész ország nagymértékben fertőzött, irtására gondot fordítanak, de nem megoldott a probléma. A szezonális és az egész éven át tartó allergiák száma az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett. Egész évben panaszokat okozó allergének: házi poratka, lisztatka, toll, állati szőrök és a penészgomba. Az allergiás reakció eredményeként légzőszervi tünetek jelennek meg: tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, valamint szemtünetek. Ezeket a tüneteket fáradtság és koncentrációcsökkenés egé-szítheti ki.

Speciális vizsgálat

Ha hatékonyan szeretnénk szembeszállni az allergiával, a tüneti kezelésen túl kivizsgálásra is szükség van, mely kórtörténetből, fizikális vizsgálatból, mellette bőrtesztből, esetleg vérből végzett speciális allergénspecifikus antitest-vizsgálat-ból (IgE, az allergiák szűrésére és a pontos allergiák kimutatására szolgál) és légzésfunkcióból áll. Bőrtesztet csak tünetmentesen és pollen-szezonon kívül (télen) 3-60 év között végzünk. Minden betegünkkel közöljük, hogy fontos lenne a tünetek megjelenése előtt 1-2 héttel elkezdeni a megfelelő gyógyszeres kezelést, így a pana-szok javulására, megszűnésére nagyobb esélye van. Az allergiás betegség legegyszerűbb kezelése az lenne, ha a beteg elkerülné a tüneteket kiváltó allergéneket, azonban ez sajnos nem minden esetben megoldható.Megfelelően, jól kiválasztott terápia mellett szükséges jól érthetően, meggyőzően és türelmesen elmondani mindazt, amit tudni kell a szénanátháról, allergénekről és a terápiás eszközökről.

Hasznos tanácsok

Mi, szakdolgozók az eszközök betanításán kívül hasznos tanácsokkal és ismertetőanyaggal látjuk el betegeinket. A tájékozott beteg jobb együttműködésével a terápia sikeresebbé, a beteg életminősége jobbá válhat. Néhány hasznos tanács háziporatka-érzékeny betegnek: érdemes néhány változtatást a lakásban, elsősorban a hálószobában elvégezni – a szőnyegek, kárpitozott bútorok, tollpárna eltávolítása; rendszeres porszívózás mellett nedves takarítást, portalanítást ajánlunk; gyakori szellőztetés mellett a megfelelő páratartalomra törekedjünk. Továbbá tanács pollenérzékeny betegnek: naponta többször mosson kezet; esténként öblítse le a haját; ne aludjon s ne utazzon nyitott ablaknál; pollencsúcs idején minél kevesebb időt töltsön a szabadban; utcai ruhában a hálószobába ne menjen be.

Szabó Katalin
pulmonológus és allergológus szakasszisztens
Tüdőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.