2020. Április 06. Vilmos, Biborka nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Koraszülöttek súlyos légzészavara

Az újszülöttek kb. 8 százaléka korábban jön a világra. Koraszülött az, aki a betöltött 37. terhességi hét előtt születetik meg. A koraszülöttek szervei még éretlenek, így nehezebben alkalmazkodnak, adaptálódnak a külvilághoz. Az éretlenség következménye, hogy több szervük is megbetegedhet.


Minél korábban születik meg egy koraszülött, annál nagyobb a kockázata annak, hogy számos súlyos, akár életveszélyes szövődmény alakuljon ki. Az újszülöttkori halálozás leggyakoribb oka az igen nagyfokú éretlenség. Az életképesség határa jelenleg a 24. terhességi hét. Számtalan oka lehet a koraszülésnek, mint az anya aktív és passzív dohányzása, alkoholfogyasztás, droghasználat, rossz szociális körülmények, túl fiatal vagy idős korú anya, abortuszok az előzményben, az anya krónikus betegsége, fertőzése, stressz, méhfejlődési és méhszáj-rendellenesség, a méhlepény rendellenes tapadása, ikerterhesség, egyes magzati betegségek.

Kockázatok

A koraszülöttek éretlensége tehát súlyos károsodást okozhat az életfontosságú szervekben. Magas a kockázata az agyvérzésnek, az immunrendszer éretlensége miatt a súlyos fertőzésnek, a szepszisnek. A vesék éretlensége miatt a só- és vízháztartás egyensúlya szenvedhet zavart. Az emésztőrendszer is veszélynek van kitéve, előfordulhat belek belső felszínének súlyos károso-dása (nekrotizáló enterocolitis). A szem ideghártyájának (retina) érési folyamata is zavart szenvedhet, mely a retina leválását okozhatja, részle-ges vagy teljes vakságot okozva. A tüdőnek sincs elegendő ideje, hogy teljesen kifejlődjön és hogy elegendő légzést elősegítő anyagot termeljen. A koraszülöttek tüdeje rugalmatlan, a már részben kifejlődött léghólyagok is hajlamosak összeesni, a levegő teljesen kiürül a tüdőből. Ahhoz, hogy a koraszülött könnyen tudjon lélegezni, szükséges, hogy a tüdők léghólyagjai levegővel telve nyitva tudjanak maradni. Ezt biztosítja a léghólyagok belső felszínét bélelő – zsírból és fehérjéből álló – felületaktív anyag, más néven surfactant. Csökkenti a felületi feszültséget, és így lehetővé teszi, hogy az alveolusok a teljes légzési ciklus alatt nyitva maradjanak. A felületaktív anyag a 16. terhességi héten kezd szintetizálódni a tüdősejtekben, a kiválasztás a tüdőtérbe csak a 28-36. terhességi héten észlelhető egyre növekvő mennyiségben.

Gyulladáscsökkentő injekció

Minél éretlenebb egy koraszülött, annál kevesebb van a felületaktív anyagból, megszületés után képtelen lélegezni. Súlyos légzészavar alakul ki, melyet respirációs disztressz szindrómának nevezünk (RDS). Tünetei a bordaív alatti behúzódás és az orrnyílás kitágulása belégzéskor, nyögés kilégzéskor. A vér oxigénszintje egyre alacsonyabb lesz, a bőr színe kékesen elszíneződik cianózis). A betegség beavatkozás nélkül néhány óra alatt súlyossá válna, majd a koraszülött elvesztéséhez vezetne. Az RDS kockázata jelentősen csökkenthető, ha az anya gyulladáscsökkentő (kortikoszteroid) injekciót kap szülés előtt 48 órával, amennyiben a koraszülés már nem elkerülhető. Ez a gyógyszer átjut a méhlepényen, és felgyorsítja a magzat surfactant-termelését. Enyhe fokú RDS esetén elegendő lehet csak csupán az oxigénkezelés. Súlyos formában pozitív légúti nyomással kell az oxigént bejuttatni. Ezt az orrba behelyezett kis csövecskén keresztül lehet kivitelezni stabil spontán légzéssel rendelkező koraszülöttnél. Nagyon beteg koraszülöttnél szükséges a légcsőbe juttatott csövecskén (tubus) keresztüli gépi lélegeztetést haladéktalanul elkezdeni, ezt kiegészítve a tubuson át beadott survanta adásával. A felületaktív anyag felfedezése és alkalma-zása RDS-ben az elmúlt évtizedben nagyon sok koraszülött életét mentette meg. Nagy mérföldkő volt ez az újszülöttgyógyászati (neonatológiai) ellátásban, jelentősen csökkentve ezzel a késői magzati és a 0–6 napos korban történt csecsemőhalálozást.

Dr. Polonkai Edit
Gyermekgyógyászati Klinika
Neonatológiai Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.