2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A csecsemők gyakori bukásának oka

Újszülött- és csecsemőkorban gyakran figyelhető meg bukás, ami nem más, mint a gyomornedv vagy az előzetesen lenyelt táplálék akadálytalan visszaáramlása a szájüregbe vagy azon kívülre. Ez többnyire élettani jelenség, azonban ha ez egyéb problémákat is okoz, vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, valószínűleg a gyomorsav visszaáramlása a gyomorba (gastrooesophagealis reflux) okozza.


Általában a jelenségért a gyermek még fejletlen emésztőrendszere okolható, a legtöbb csecsemő egyéves korára kinövi ezt az állapotot. Addig tekinthető élettani jelenségnek, amíg nem befolyásolja a megfelelő testtömeg gyarapodást, vagy nem vált ki egyéb tüneteket. Ezekben az esetekben komplikált refluxról beszélünk, ami mindenképpen szakorvosi segítséget igényel. Előfordulhat az is, hogy a gyomortartalom csupán a nyelőcső alsó szakaszába jut vissza, így a reflux jelenség szemmel nem látható. Ebben az esetben a társuló tünetek hívhatják fel a figyelmet a refluxra, melyek a következők lehetnek: fogyás, vérszegénység, vérhányás, véres széklet ürítése, nyelési nehezítettség, a táplálék elutasítása, gyakori csuklás, hasi fájdalom, generalizált irritabilitás, amikor a csecsemő magát hídban megfeszíti, köhögés, légzési nehezítettség, zihálás, visszatérő tüdőgyulladás a gyomortartalomnak a légutakba kerülése miatt, súlyos esetben légzéskimaradás, eszméletvesztés.

Savasság, lúgosság mérés

A diagnózis felállításában kiemelkedő jelentősége van a pontos anamnézis felvételnek, invazív beavatkozásra ritkán van szükség. A legérzékenyebb módszer a 24 órás pH-mérés (savasság, illetve lúgosság mérése), ekkor pH- érzékelő szondát vezetünk a nyelőcsőbe és gyomorba, majd értékeljük a műszer által rögzített adatokat. Gyomortükrözésre általában nincs szükség, ugyanis ebben az életkorban a sav visszaáramlása nyálkahártya-sérülést nem okoz. Nyeletéses kontrasztanyagos vizsgálatot anatómiai eltérés gyanúja esetén végzünk, pH- méréssel bizonyított súlyos reflux betegség esetén, különösen, ha műtéti beavatkozás szükségessége is felmerül. Enyhébb esetekben elegendő lehet az ágy fejvégének megemelése, tartós büfiztetés javaslata, az anyatej, illetve tápszer sűrítése speciális készítményekkel. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést javaslunk, ami elsőként a gyomorürülést fokozó készítmény adását jelenti, majd következő lépésként gyomorsavtermelődést csökkentő gyógyszert alkalmazunk.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az esetek felében a reflux tehéntej allergiával társul, ezért érdemes kizárólagos anyatejes táplálás esetén az anya szigorú tejmentes diétájának hatását vizsgálni, míg tápszeres babánál allergiás reakciót nem okozó, úgynevezett extenzíven hidrolizált tápszer fogyasztását javasolni. Műtétre vagy súlyos alultápláltság esetén a vékonybélbe történő mesterséges táplálásra nagyon ritkán kerül sor.

Dr. Kadenczki Orsolya
szakorvos
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.