2021. Január 26. Vanda, Paula nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A nemi identitás kialakulása

A nemi identitás, azaz hovatartozás kialakulása szempontjából meghatározó időszak a kisgyermekkor, a korai életévek.


A szülők fantáziálása a születendő gyermek nemével kapcsolatosan már a szülést megelőzően beindul. Majd a születést követően megkapja a gyermek a nemének megfelelő színű rózsaszín vagy világoskék rugdalódzót. Tehát a nemek közti különbség már a születést közvetlenül követő idő-szakban megjelenik.

Fiús és lányos játékok

A nemi identitás kialakulásában mind a környezeti tényezők, mind a kognitív tényezők szerepet játszanak. Az anyák és az apák másképp bánnak a fiú, illetve a lánygyermekükkel, másképp játszanak, más-más játékszereket adnak nekik, más-más tevékenységeket erősítenek meg és a nevelésben is más célokat, stratégiá kat tartanak fontosnak. A két és fél-, hároméves gyerekek felismerik és megnevezik saját maguk és mások nemét, használják a fiú- és lánycímkéket, de a nemek közti különbségek természetével még nincsenek tisztában. A hatodik, hetedik életév tájékán alakul ki a gyermek nemi azonosságtudata, vagyis annak ismerete, hogy a nem olyan stabil jellemző, amely az idővel nem változik.

Női és férfi lét

A gyerekek óvodás éveik alatt gyakorolják be és tanulják meg, hogy a női és férfi szerepekhez milyen tevékenységek, viselkedési formák tartoznak. Abban a korban kezd a gyerekek figyelme a genitáliák, a nemi szervek felé irányulni. Freud ezt az időszakot nevezte a pszichoszexuális fejlődés fallikus szakaszának, amely háromtól hatéves korig tart. A gyerekek látható módon is foglalkoznak a szexualitás kérdésével, olyan szerepjátékok formájában, mint például a „papás-mamás” játé-kok. Ekkor kezdenek a gyerekek szexuális érzéseket táplálni az ellen kező nemű szülő iránt, és féltékennyé válni az azonos nemű szülőre. Ezt ödipális konfliktusnak nevezzük. A problémát mindkét nem az egyező nemű szülővel való azonosulással oldja fel. Akivel, vagy amivel azonosul, azt beépíti saját énjébe. Az azonosulás során a személy átveszi a másik ember viselkedését, tulajdonságait, normáit. Például az a kislány, aki anyja magas sarkú cipőjébe bújik, és próbálgatja a nőies viselkedést, az anya nőies vonásaival azonosul. Fordított szerepekA gyermekkori nemi identitászavar rendszerint kora gyermekkorban, jóval pubertáskor előtt jelenik meg. Fiúkra jellemző tulajdonság a nőies ruhák viselése, a kulturálisan elfogadott nőies magatartáshoz hasonló viselkedés, amely megnyilvánulhat a durva, fiús játékok elkerülésében. Kettő-négyéves korban mindkét nem esetében életkori sajátosság a másik nem ruháiba való öltözködés, ami csak átmenetileg fordul elő. Fiúk körében nemi identitászavar esetén az anya ruháiba, cipőibe bújás, ékszerei hordása jóval gyakrabban előforduló viselkedés. Főleg lányok barátságát keresik, játékukban az anyás, lányos szerepeket kedvelik, és gyakrabban babáznak. Beszédükben, meg-nyilvánulásaikban lányos gesztusok vannak jelen. Lányokra jellemző a fiús öltözködés, a fiús játékokkal való játszás, a fiús szerepek vállalása, és ellenérzés saját nőies kinézetükkel kapcsolatban. Szinte egyáltalán nem babáznak, és szeretik az agresszív, verseny szerű játékokat.

Átfedések

Probléma-e, ha egy kislány fiús vagy egy kisfiú lányos játékokat játszik? Az óvodáskor elején még tapasztalhatók átfedések a lányok és fiúk játék-tevékenységeiben. Majd idővel a szerepek szétválasztódnak, és az öt-hat éves lányok már inkább a babaházban játszanak, a fiúk pedig valamelyik szuperhős bőrébe bújnak. Ha egy kislány inkább autózik, kardozik, vagy egy kisfiú babázik, viselkedése ugyan nem felel meg a társadalmilag kialakult nemi szerepeknek, de ez még önmagában nem okoz gondot. Amennyiben a gyerek folyamatosan rosszul érzi magát saját nemi szerepében, többször hangoztatja például, hogy inkább lánynak született volna, és nem szeret fiú lenni, akkor ezen érdemes elgondolkodni, és szakemberhez fordulni.

Miholecz Judit
klinikai gyermek-szakpszichológus

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.