2021. Január 25. Pál nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Otthonában is készíthet a beteg EKG-t

Ma már egyre korszerűbb eszközök állnak az orvosok és a betegek rendelkezésére. Például be sem kell menni a páciensnek a kardiológiára, otthon is végezhet EKG vizsgálatot a klinikán kapott transztelefonikus EKG készülékkel.


- Mire jó ez a mobil EKG? – kérdeztük Dr. Rácz Ildikót, a Kardiológiai Intézet tanársegédét, e rendszer koordinátorát. 

- A szív elektromos működéséről rögzíthető adatok felvételére, tárolására alkalmas ez a kis tenyérnyi méretű műszer, az adatok hosszú távú tárolása és elemzése pedig a központi rendszerben történik meg - felelte a doktornő. 
A kardiológiai klinika járóbeteg szakrendelésein javasoljuk a mobil, úgynevezett transztelefonikus EKG-t (TTEKG), majd a készüléket az intenzív osztályunkon működő központban adjuk át a betegnek és a készülék használatára betanítjuk. Az esetek többségében egy-két hétig van a betegnél a műszer, mellyel a nap bármely szakában készíthet EKG-t s a jeleket vezetékes vagy mobiltelefonon küldheti át klinikánkra, egy külön erre a célra telepített telefonközpontba. A jelek kirajzolódnak a fogadására működtetett monitoron, a program felrajzolja az EKG görbét, melyet értékelünk, elemzünk. Mivel telefonkapcsolatban vagyunk a pácienssel, így rögtön tájékoztatjuk, hogy van-e kóros eltérés a leletében, s szükség esetén a további teendőt is megbeszélhetjük vele (pl. hívja ki az ügyeletet). 

- Milyen betegségek esetén hasznos a műszer? 

- A kardiológiai szakorvosok azoknak javasolják e készülék használatát, akiknél a panaszok alapján valamilyen kardiológiai betegség gyanítható. Mellkasi panaszok előfordulása esetén azt nézzük meg, utalhatnak-e a tünetek koszorúér betegségre. Időnként fellépő szapora vagy éppen lassú szívműködés vagy rendetlen szívverés érzés esetén különböző ritmuszavarokra derülhet fény segítségével. Javasolható szívinfarktuson átesett, koszorúér tágításban részesült, vagy szívműtéten átesett betegeknél otthoni rehabilitációs tréning közben fellépő problémák követésére. Ritmuszavarok gyógyszeres vagy műszeres kezelését követően a szív elektromos tevékenységének ellenőrzésére is javasolható a TTEKG, mint pl. szívsimulátorral (pacemaker) élő betegeknél, különböző ritmuszavart megszűntető terápiás eljárásokat követően. 

- Mi történik, miután 1-2 hétig használta a beteg az EKG-t? 

- Visszahozza a műszert és megkapja a telefonon beérkezett EKG leleteket, melyekkel visszairányítjuk a szakrendelésre, ahol kezelőorvosa a felvételeken látottak alapján dönt a további teendőkről, kezelésről. 

- Szívesen használják a műszert a betegek? 

- Igen, mert biztonságot ad nekik. Panasz esetén bármikor elkészíthetik, majd beküldhetik az adatokat, s szükség esetén orvossal is tudnak beszélni. 

- Egyedülálló az országban a transztelefonikus EKG rendszer?

- Budapesten található a központ, melynek első alközpontját 2006-ban telepítették klinikánkra. Nemrégiben Pécsett is elindult egy alközpont működése. Klinikánkon több mint 70 készüléket működtetünk a járóbeteg szakellátás keretein belül. Egyedüliként az országban a sürgősségi betegellátásban is használjuk a rendszert. Kezdetben 9, március elejétől 31 készülék áll a mentőszolgálat rendelkezésére Hajdú-Bihar- , Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mely egységektől érkező EKG jelek fogadására és konzultációra külön csak erre a célra működetett CB rádió adó-vevő rendszer szolgál. Közvetlen kapcsolat révén a látott EKG kép alapján konzultációs lehetőség is van a mentősök és a klinika orvosai között. Például infarktus esetén konzultálni tudunk a beteg további sorsáról, egyéb gyógyszeres kezeléséről, betegátvételről, így közvetlenül klinikánkra szállíthatják a beteget. Más esetben a területileg illetékes sürgősségi betegosztály felé irányítjuk a mentőt – ezáltal a betegutak lerövidíthetők, optimalizáhatók. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyértelműen megállapítható az, hogy a transztelefonikus EKG rendszer mind az akut, mind a járóbeteg szakellátásban mindenki számára segítséget nyújt. 

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.