2020. December 02. Melinda, Vivien nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Reumatológiai kezelések

A gerincbetegségeket a népbetegségekhez soroljuk. A gerinc rendellenességek oka sokrétű, attól függően, hogy a betegség a csigolyából, a porckorongból, a kisízületből, szalagokból, az izomból, a gerincvelőből vagy az ideggyökből ered.


A gerincbetegségek osztályozása azon alapul, hogy kimutatható-e a betegség oka, pl. reumatoid artritisz, vagy nem deríthető ki, pl. szöveti túlterhelésből adódó fájdalom. A kockázati tényezők szerepe meghatározó lehet a folyamat idültté válásában. A betegség számos esetben megelőzhető vagy elkerülhető. Az egyéni tényezők közül a legvalószínűbb az öröklődés, vagy ha valakinek már korábban volt valamelyik gerincszakaszon fájdalma és jelentős oka a betegségnek a dohányzás. Feldolgozatlan, „szőnyeg alá sepert” lelki problémák is vezethetnek testi betegséghez. A munkával járó megterhelő állapotok is okozhatnak gerincbetegséget: hajlás, törzscsavarás, autóvezetés, gyakori emelés, számítógép előtti hosszas ülés, vibráció, kényelmetlen testtartás. A foglalkozások pszichológiai tényezői között említendő: monoton munka, stressz, csekély szakmai elismertség és megelégedettség, kedvezőtlen légkör, gyors munkatempó, megbecsültség hiánya.

Helyben van a fizioterápia

A Reumatológiai Tanszék szerves része a fizioterápiás tevékenység. Tevékenységi körünk a gerinc komplex állapotfelmérése, kombinált konzervatív kezelési módozatok és a betegséget feltáró kivizsgálás. A terápiás módozatokat a tényeken alapuló nemzetközi irányelvek és saját, több éves tapasztalataink alapján állítottuk össze. A terápia célja: a fájdalom csökkentése, az ízületek mozgékonyságának helyreállítása, a gerinc terhelhetőségének növelése, a munkába állás segítése, a mindennapi mozgásmennyiség növelése. A tünetek és a panaszok jellegétől függően különböző fájdalomcsillapítókat adunk. Továbbá a fájdalom helyén kisízületi és ideggyöki érzéstelenítést alkalmazunk.

Módszerek

Leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás módszereink: Maitland- (ideg-, izom-, ízületi-rendszer rendellenességeinek vizsgálatára és kezelésére alkalmas) terápia. Kaltenborn- (a mozgásszerveket mechanikusan befolyásoló) terápia. McKenzie-terápia (nyaki, háti, ágyéki szakaszra egyaránt alkalmazható fájdalomcsillapító). Ágyéki és nyaki szakaszra alkalmazható stabilizációs tréning, mozgásokat helyreállító tréning, izom – izombőnye technika, továbbá egy olyan terápia, amely kombinálja a gyógytornász által végzett, a beteg számára passzív és a páciens által végzett aktív elemeket (PNF), gerincferdülés terápiája, aktív és passzív nyújtás, dinamikus állóképességet fejlesztő tréning, ragasztási technika. Elektromos kezelések: szelektív ingeráram-kezelés, fájdalomcsillapító kezelések (TENS, interferencia), ultrahang-kezelés, masszázs (pl. gyógymasszázs). Egyéb: bio-elektromágneses – energia- és fizikai érterápia. Gyógytornakezelésünk célja: a fájdalom csökkentése, a gerinc és a végtagok funkciójának optimalizálása, a mozgató és stabilizáló izomzat meg-erősítése, helyes testtartás és mozgásformák, járás tanítása.


Maricsák Ákos Ferenc
gyógytornász, rehabilitációs szakember

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.