2021. Július 24. Kinga, Kincső nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Számos szívbetegséget kimutat a szívultrahang

Naponta 200 beteg szívultrahang vizsgálatát végzik el a Kardiológiai Klinika ultrahang laboratóriumában


- Ilyen sok a szívbeteg?- kérdeztük Dr. Hegedűs Ida tanárnőt.

- A szívultrahangnak bármilyen betegségnél nagy jelentősége van – felelte a kardiológus. - Az altatóorvosok erre a vizsgálatra irányítanak minden beteget, akit altatással operálnak. Ugyanis a műtét kimenetelét nagyban befolyásolja, hogy milyen a beteg szíve bal kamrájának izomereje (ejekciós frakciója), amit jól tudunk mérni echokardiográfiával. Az aneszteziológusok a vizsgálati eredményekből következtetni tudnak arra, számíthatnak-e kardiológiai szövődményre az altatás során. Emellett a műtét utáni szövődmények kimutatásában is nagy segítséget jelent a vizsgálat. De nem csak az operációra előkészülő betegeket vizsgáljuk, hanem szívinfarktus miatt előzőleg szívkatéteres vizsgálaton átesett vagy műszívbillentyű beültetéssel operált betegeket. Emellett azokat is, akiknek koszorúér szűkületét érrugó (stent) beültetéssel tágították. Ide jönnek vizsgálatra a magasvérnyomásos és dializált valamint szívfejlődési rendellenességgel született betegek s a rendetlen szívdobogással az ambulanciát felkereső betegek is.

- Milyen változáson ment keresztül a szívultrahang technika hazai megjelenésétől napjainkig?

- Magyarországon évtizedek óta végzünk szívultrahang vizsgálatot. Kezdetben az úgynevezett M-mód echo technikával vizsgáltunk, ami 4-5 féle szívbetegség részletes kivizsgálására volt alkalmas, s a leletek ismeretében akár szívműtétet is lehetett végezni. Ma már számos szívbetegséget vizsgálhatunk vele, például koszorúsér betegséget, infarktust. Utóbbi esetben elhal a szívizom egy része s heg keletkezik helyette. Emiatt gyengül a szív bal kamrájának működése. A rossz balkamra funkciójú beteg ellátásra szorulhat, kevesebbet tud mozogni, s kis terhelésre is panaszai lehetnek. A jó balkamra funkciójú beteg képes fizikai munkára, önmaga ellátására. Az ejekciós frakció meghatározza a beteg túlélését is, tehát ha infarktusa után jó a balkamra izomereje, jó életkilátásai vannak s ez fordítva is igaz. A szívultrahang továbbfejlesztett változata a nyelőcsőbe bevezetett endoszkópba beépített szívultrahang. Előnye, hogy miután a nyelőcső pontosan a szív mögött van, ezért nagyobb felbontásban látjuk a szívet s egészen pontos diagnózishoz jutunk. Ezt a vizsgálatot gyakran használjuk speciális kórképekben, illetve a szívműtét alatt, az úgynevezett intraoperatív echokardiográfia során. Ha műtét alatt a még alvó betegen végezzük el a vizsgálatot, akkor tesztelhetjük a műtéti eredményt, észre vesszük ha valami nem jól sikerült és a sebész korrigálja. Ezzel kikerülhetjük az esetleges második műtétet.

- A Doppler- technikák is fejlődtek, melyekkel a szív és a nagyerekn véráramlását vizsgáljuk. Ennek az ultrahangvizsgálatnak nagy előnye, hogy olyan paramétereket számolhatunk ki, amikhez szívkatéteres vizsgálat kellett korábban. Például mérhetjük a szívbillentyű szűkület okozta nyomáskülönbségét. Ez ahhoz szükséges, hogy eldöntsük, kell-e a beteget most operálni vagy még nem, a műtét későbbre halasztható. Ma már nem kell ismételten katéterezni a beteget a műtét optimális időpontjának a megválasztásához, elég a szívultrahang vizsgálat. Ez nem fáj a betegnek, nincs biológiai hatása és számtalanszor ismételhető. Négy ultrahang gépünk van az ambulancián, emellett a kardiológiai, a szívsebészeti és az Auguszta Központ intenzív osztályán is rendelkezésünkre állnak ezek a műszerek.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.