2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az inak és ínhüvelyek betegségei

Az inak és az inakat borító ínhüvelyek gyulladásai a helyi reumatológiai kórképek gyakori, kellemetlen, fájdalommal járó formáit képezik.


Kialakulásáért legtöbbször tartós túlterhelés tehető felelőssé, de egyéb társuló betegségek, pl. cukorbetegség, idült sokízületi gyulladás, köszvény is hajlamosítanak rá. A betegség legtöbbször a vállízület környékén, a kézen vagy a sarkaknál jelentkezik. A váll környéki ínhüvelyek gyulladására tartós fej fölött végzett munka hajlamosít, pl. szobafestőknél a plafon festése, vagy fodrászoknál az emelt felkarral végzett munka, de olyan háztartási tevékenység, mint az ablaktisztítás is kiválthatja a betegséget.

Fájdalom

A kar emelésekor érzett fájdalom figyelmeztető jel, célszerű néhány napig a fokozott terhelést kerülni, mivel ritkán akár az ín szakadását is okozhatja a tartós gyulladás.A kézen a hüvelykujj oldalsó felszínének megfelelően alakul ki leggyakrabban ínhüvely-gyulladás. A modern kor „vívmányai”, mint a számítógép billentyűzet vagy a mobiltelefon komoly kockázatot jelenthetnek. A kézen az érintett ín lefutása mentén észlelt duzzanat vagy nyomásérzékenység hívhatja fel a figyelmet az induló betegségre. Később, a folyamat idültté válásával az ujj mozgásakor finom ropogás észlelhető.

Idült gyulladás

Az idült ínhüvely gyulladás egyik kései következménye lehet a „pattanó ujj” is. Ebben az esetben, általában valamelyik ujj hajlító inán csomószerű megvastagodás alakul ki, amit az erősebb hajlító izmok át tudnak húzni az ínhüvelyen, míg a gyengébb feszítő izmok nem, ezért az ujj behajlítás után csak segítséggel egyenesíthető ki pattanás kíséretében. A sarkon az Achilles-ín fájdalmas duzzanatát rendszerint túlerőltetés váltja ki. Ha a gyulladás tartós és nagyfokú, akkor az Achilles-ín –szerencsére ritkán – el is szakadhat, ami nagy fájdalommal járhat, és a lábujjhegyre állás lehetetlenné válik.Az ínhüvelygyulladás kezeléséről általánosságban elmondható, hogy a nyugalomba helyezés (pl. fáslizás vagy csak a kiváltó mozdulatok, terhelés kerülése), hűtés (fagyasztott borsó, kukorica, vagy jégkockák műanyag zacskóba téve és száraz ruhával borítva tökéletesen megfe-lel) enyhébb esetben néhány nap alatt gyógyulást hoznak. A gyógyszertárakban recept nélkül kapható gyulladáscsökkentő krémek is segíthetnek, mert a gyulladt ín vagy ínhüvely felületesen helyezkedik el. Ha a panaszok tartósak, akkor célszerű szakorvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett kezelés sok későbbi kellemetlenség elkerülését segítheti.

Dr. Szántó Sándor
egyetemi tanár

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.