2020. Szeptember 23. Tekla nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fogszabályozó gyereknek, felnőttnek

Mára szinte divattá vált a fogszabályo­zás. Esztétikus rögzítők „szorítják” sorba a kuszán nőtt fogakat, ami az esztétikum mellett a páciens egészségét is szolgálja.


Nem mindenkinek adott a természet hibátlan fogsort, de a rendellenességek nagy része helyrehozható. Ideális esetben a fogak torlódás- és résmentesen helyezkednek el a fogívekben. A felső fogsor fogai túlérnek az alsókon, azaz ollóharapásos helyzetben találkoznak az antagonista fogív megfelelő fogaival. Az ilyen ideális helyzetben lévő fogazattal azonban sajnos igen ritkán találkozunk. Az ettől eltérő rágóapparátus esetén beszélünk rendellenességről, amit bizonyos eset-ben kezelni kell – mondta dr. Vitályos Géza, a Fogorvosi Szolgálat szakorvosa. – A rendellenességek egy részét már a gyermekkorban, azaz a tej- és vegyes fogazat időszakában, míg más részét csak a maradó fogazat időszakában kell kezelni. A tejfogazat és vegyes fogazat időszakában általában kivehető készülékeket alkalmazhatunk, míg a maradó fogazat időszakában rögzített készülékekkel végezzük a kezeléseket. Ha megvárják, amíg kinőnek a maradó fogak, akkor rögzített készülék alkalmazható. Minden páciens személyre szabott kezelést igényel.

Torlódott fogak

Akinek megfelelő méretűek az állkapcsai, de túlzottan torlódtak a fogai, annak meg kell várni, amíg kinő az összes maradó foga és utána szabályozni. Ez együtt járhat fogak eltávolításával, amit akkor sem lehet elkerülni, ha idejekorán kezdődik a kezelés. Ha fogak és az állcsontok között nagy a különbség, csak húzással és rögzített készülékkel lehet sorba állítani a fogakat. A szabálytalanul nőtt, torlódott fogak nehezen tisztíthatók, ezért hajlamosítanak szuvasodásra, ínygyulladásra. A nem szabályosan álló fogak nem kapnak megfelelő terhelést rágáskor, így kilazulhatnak, károsodhatnak. A torlódott fogaknak gyengébb lehet rágási képessége, ami emésztési problémákhoz vezethet. A torlódott fogazat beszédproblémákhoz vezethet. S szerepük lehet az állka-pocs ízületi problémák kialakulásában.

Oktatás

Alapszabály, hogy addig nem kezdik el a fogszabályozást, amíg elhanyagolt, nem tiszta, szuvas fogak vannak a szájban. Előbb rendbe rakják a fogakat, majd megtanítják fogat mosni a pácienst. Azután megtanítják a készülék tisztítására is. Lényege, hogy tiszta szájba, tiszta készülék kerüljön. Ha kivehető a szabályozó, akkor reggel meg kell mosni, szárazra törölni és a dobozba tenni. Felnőtt korban csak rögzített szabályozóval lehet eredményt elérni. A rögzített készülék tisztításához különböző segédeszközöket kall használni. A fogszabályozást akár 40-60 éves korban is el lehet kezdeni a fogazat állapotától függően. Akkor is szükség lehet rá, ha a beteg hiányzó fogait akarják pótolni és a meglévők nem a megfelelő helyen vannak. A fogak mozgásához a csont átépülésére van szükség. Minden embernél megvan a csontátépülésre való hajlandóság, csak idősebb korban meghosszabbodik a sejtek életciklusa.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.