2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A nyirokcsomó-megnagyobbodás

A nyirokmirigyek megnagyobbodásának panaszával sűrűn találkozhatunk a gyermekgyógyászati, gyermek-hematológiai rendelésen.


A nyirokcsomók a szervezet fertőzések elleni védelmében játszanak fő szerepet. A megszületéstől a serdülőkorig fokozatosan fejlődő immunrendszer velejárója, hogy a gyermekek jelentős részénél normál esetben is tapinthatunk nyirok-csomókat elsősorban a nyaki, áll alatti és a lágyéki területen, méretük általában nem haladja meg az 1 cm-t. A nyirokcsomók teljes hiánya éppen az immunitás súlyos hiányára hívhatja fel a figyelmet. Amikor az egyébként normálisan is tapintható nyirokcsomók relatíve gyorsan megnagyobbodnak, s főképpen a nyaki, áll alatti régiókra korlátozódnak, a megnagyobbodást egyéb felső légúti tünetek, láz, köhögés, orrfolyás kísérik, elsősorban a fertőzések felelősek a duzzanatért.

Fertőzés

A fertőzés múltával a nyirokcsomó-duzzanat fokozatosan, bár a megnagyobbodáshoz képest kissé lassabb ütemben csökken, megszűnik. Különböző kórokozók – baktériumok, vírusok, gombák és protozoonok (egysejtű élősködők) – okolhatók az ilyen fertőzésekért. Leggyakrabban banális felső légúti vírusfertőzéshez csatlakozik, de a bakteriális mandula-, arcüreg- középfül-gyulladás, fogászati probléma kísérője is lehet, főleg kisgyermekkorban. A serdülőkor jellegzetes fertőzése a vírus eredetű mononucleosis (mirigyláz), mely hirtelen megjelenő, kifejezett nyaki duzzanattal, magas lázzal, máj-lépduzzanattal jár, s 2-3 hét alatt gyógyul.

Háziállatok

Gyakran találkozhatunk a háziállatoktól elkapható nyirokcsomó-duzzanatot okozó fertőzésekkel, mint a toxoplasmosis, toxocariasis, azaz macskakarmolási betegség. A hónalji-lágyéki nyirokcsomó-duzzanat lehet az intim terület borotválása lévén létrejövő lokális mikrosérülés, fertőzés eredménye. Az orvost a tapintási lelet mellett segíti a diagnózis felállításában a kísérő tünetek jellege (torokfájás, köhögés, láz, fájdalom, a beteg kora, háziállatokkal való kapcsolata), illetőleg a szükség esetén elvégzett vérkép, gyulladásos laborok, képalkotó (UH) és szerológiai vizsgálatok.

Kezelés

Gyulladásgátló, bakteriális eredet esetén antibiotikum-kezelés megoldja a problémát. Nem megfelelő kezelés esetén a beolvadt nyirokcsomók sebészeti eltávolítása jön szóba. A gyermekkorban döntően fertőzéses eredet mellett autoimmun betegségek, daganatok járhatnak nyirokcsomó-duzzanattal. Mindkét folyamatra jellemző lehet a fertőzéses lokalizált nyirokcsomó-duzzanattal szemben megjelenő generalizált, több régiót érintő növekedés. Rosszindulatú folyamatok (kisebbeknél elsősorban leukémia, serdülőknél lymphoma) esetén a lokalizáció atípusos (kulccsont felett, alatt), a nyirokcsomók fokozatosan növekednek, tapintatuk jellege, állaguk eltér a gyulladásos nyirokcsomókétól, környezetükhöz rögzülhetnek. Tapasztalt kéz többet mond a labor-és képalkotó (UH, Rtg, CT) vizsgálatnál, de itt is segít a panaszok jellege (láz, verejtékezés, fogyás, vérszegény-ség, vagy éppen vérzések a bőrön). Ezen folyamatok gyanúja esetén a rutinvizsgálatok mellett részletes kivizsgálásra, szövettanra, csontvelővizsgálatra van szükség. Gyermekkorban az időben észlelt folyamatok jó eséllyel gyógyíthatók. Az ún. solid daganatok, mint pl. a hasi neuroblastoma általában csak későn adnak nyirokcsomóáttétet, és nem az uralják a klinikai képet. Ha fokozatosan növekvő, kezelésre nem reagáló, szokatlan helyen megjelenő, vagy súlyos kísérő tünetekkel járó nyirokcsomó duzzanatot észlelünk, szükséges a hematológiai kivizsgálás.

Dr. Szegedi István

Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.