2020. December 02. Melinda, Vivien nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  4. Vaszkuláris biológiai labor

Kardiológiai Intézet (vezető: Édes István): 

4. Vaszkuláris biológiai labor
 

Az adott infrastruktúra a vaszkuláris biológiai kutatások érdekében létrehozott és felépített laboratórium. A laboratóriumban 2008-tól az országban egyedül elérhetõ az érgyűrűk kontraktilitását és az eközben bekövetkező intracelluláris Ca2+ koncentráció mérését egyidejűleg lehetővé tevő rendszer. Emellett az országban további két helyen (Pécsi Egyetem és SOTE) alkalmazott kanulált mikroér rendszer is rendelkezésre áll. Ezen két műszercsoport segítségével a vaszkuláris kutatások egyedülálló vertikuma elérhető. A műszeregyüttes legfontosabb elemei: preparáló (sztereo) mikroszkóp: 2; laboratóriumi mikroszkóp: 3; termosztát/keringető egység: 3; Fluoreszcens imaging rendszer: 1; Vaszkuláris kontrakció mérő műszer: 1; videomikroszkópos detekciós rendszer: 2. 

Mûszaki eredmények és hatások:
2006-ban vezettük be a humán koronáriaerek funkció vizsgálatát kanülál éreken. 2007-től vizsgáljuk a humán nagy erek funkcióit szívsebészeti mintákból származó v. saphena és a. radialis felhasználásával. 2008-ban vált elérhetővé az artéria gyűrűk kontraktilitásának és a vaszkuláris simaizom intracelluláris Ca2+ koncentrációjának egyidejű, egymás mellett mérése. Ez az országban egyedül itt áll rendelkezésre. 

Tudományos hatás:
A kutatási infrastruktúra a Kardiovaszkuláris Kutatási Központ részeként működik. Ezen belül a vaszkuláris biológiai laborban zajlanak az érfunkció mérések, mind humán ereken, mind állatmodellekbõl származó erek esetében. A laboratóriumból 2006-óta 16 közlemény jelent meg nemzetközi folyóiratokban, összesített impakt faktoruk meghaladja a 60-at.

Társadalmi hatás:
A vaszkuláris kutatások a magyar társadalom mintegy 20%-át érintő magas vérnyomás területén a legintenzívebbek. A magas vérnyomás a súlyos kimenetelű kardiovaszkuláris betegségek (pl. stroke, szívinfarktus) egyik legfontosabb rizikótényezője. Egyértelmű tehát, hogy a kezelésében tett legkisebb előrelépés is nemzetgazdasági jelentőségű. Ennek egyik oldala az, hogy ezen betegségek a vezető halálokok, így számuk csökkentése társadalmi érdek, de a betegséget túlélők munkaképességének fenntartásából származó gazdasági haszon sem elhanyagolható. 

A Kutatási Infrastruktúra által nyújtott főbb szolgáltatások: 
1. Farmakonok vaszkuláris (mellék)hatásainak vizsgálata: nagy ereken (izometriás kontrakció) és rezisztencia ereken (kannülált rendszer).
2. Vegyületek Ca2+-érzékenyítő hatásainak vizsgálata.
3. Kísérletek modell állatokból származó vaszkuláris preparátumokkal (knock out és betegségmodellek).
4. Kísérletek humán műtéti anyagból származó mintákkal (etikai engedély és beteghozzájárulás függvényében). 

A hozzáférés elvei:
Intézeti kutatás számára az infrastruktúra szabadon hozzáférhető. Kollaborációk esetén az infrastruktúra azon időszakban hozzáférhető, amikor nincs intézeti és szerződéses elfoglaltság. Szerződéses mérések esetén a szerződéses összegnek tartalmaznia kell valamennyi mérésekkel kapcsolatos költséget, plussz a fenntartási költséget.
Valamennyi hozzáférés esetén a kapcsolatot a laborvezetővel (Tóth Attila, E-mail: atitoth@dote.hu) kell felvenni. Az intézeti kutatás előnyt élvez a kollaborációs kutatással szemben. Ugyankkor a szerződéses munkavégzés során a szerződéses összegből biztosítjuk a szerződésben rögzített feladatok elvégzését határidőre. 

 

Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.